Wong Menang Tanpa Bertanding Jawatan Pengerusi SUPP Cawangan Sibu.

Posted on November 21, 2011

0


Dato Sri Wong Soon Koh mengekalkan jawatan sebagai pengerusi Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) cawangan Sibu apabila menang tanpa bertanding pada mesyuarat agung tiga tahun sekali parti di Sibu, 20 November 2011.

ADUN Bawang Assan itu juga adalah Menteri Kerajaan Tempatan dan Kemajuan Masyarakat Sarawak.

Bekas Adun Pelawan Vincent Goh Chung Siong dipilih sebagai timbalannya, menggantikan bekas anggota Parlimen Sibu mendiang Datuk Robert Lau Hoi Chew, timbalan menteri pengangkutan yang meninggal dunia akibat kanser hati pada April tahun lepas.

Lau bagaimanapun dipilih sebagai pengerusi tetap kehormat bersama-sama dengan bekas presiden parti Tan Sri Dr Wong Soon Kai.

Isteri Lau, Datuk Janet Lau Ung Hie, mengekalkan jawatannya sebagai Ketua Wanita.

Toh Jack Kuong dipilih sebagai Ketua Pemuda.Cawangan itu juga menyaksikan ketua unit Bumiputera Andrew Shilling dipilih sebagai seorang daripada empat naib presiden.

Tujuh anggota Bumiputera yang lain dipilih sebagai anggota jawatankuasa.

Dengan pelantikan semula itu, Wong, yang juga timbalan setiausaha agung SUPP kini boleh menumpukan pada pertandingan jawatan presiden pada persidangan perwakilan tiga tahun sekali (TDC) parti di Kuching bulan depan.

Beliau akan dicabar oleh Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui, yang juga setiausaha penganjur SUPP dan anggota Parlimen Miri.

Kira-kira 600 perwakilan mewakili 43 cawangan akan menghadiri TDC yang agenda utamanya ialah memilih pemimpin baru SUPP berikutan presiden parti Tan Sri Dr George Chan Hong Nam tidak bertanding pada kali ini.

Mereka akan memilih 135 anggota Jawatankuasa Pusat dan 25 anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC).

Anggota CWC kemudiannya akan memilih presiden baru dan barisan pemimpin tertinggi lain dalam parti.

Advertisements