Memperkasa wanita menerusi Persidangan Usahawan Wanita Sarawak 2012

Posted on April 21, 2012

0


Persidangan Usahawan Wanita Sarawak 2012 bertujuan memperkasa wanita dan membangunkan keupayaan mereka dalam keusahawanan, terutama meneroka peluang-peluang baharu di Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak (Score).

Persidangan anjuran Biro Wanita Kementerian Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga Sarawak, dengan usaha sama Angkatan Zaman Mansang Sarawak (Azam), dijangka dilancarkan oleh Menteri Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga Sarawak Datuk Fatimah Abdullah di Kuching pada 25 April 2012.

Agensi Berita Bernama pada Sabtu dipetik memberitahu penyertaan seramai kira-kira 200 wanita, termasuk usahawan sedia ada dan berpotensi dalam program anjuran Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak, Amanah Ikhtiar Malaysia, Dewanita, Unit Pembangunan Usahawan, Jabatan Ketua Menteri, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, Saranita, Persatuan Kebangsaan Dayak Bidayuh dan Sarakup Indu.

Menurut kenyataan itu, usahawan wanita perlu menyedari mengenai peluang-peluang baharu di Score, yang menawarkan pelbagai peluang untuk usahawan, terutama dalam pertanian moden, pelancongan, pengangkutan dan sektor perkhidmatan.

Selain popular dengan usaha stereotaip wanita sebagai suri rumah atau hanya terlibat dalam keusahawanan bentuk tradisi seperti kek lapis dan kraftangan, wanita kini mula terlibat dalam bidang baharu, termasuk fesyen, filem, hiburan, multimedia dan pusat kanak-penjagaan kanak.

Selain menyediakan peserta dengan lebih banyak maklumat mengenai Score, persidangan itu juga menyediakan platform untuk usahawan wanita di Sarawak berkongsi pengalaman dan aspirasi, meningkatkan jaringan serta memberi motivasi usahawan semasa dan akan datang untuk meneroka bidang perniagaan baharu.

Persidangan itu meliputi industri makanan, pertanian, pelancongan, kraftangan, fesyen dan kecantikan, pusat jagaan dan filem selain teknologi maklumat dan komputer.

Pameran yang mengetengahkan pelbagai jenis produk dan perkhidmatan oleh usahawan wanita tempatan itu akan berlangsung sempena persidangan berkenaan manakala sesi motivasi oleh Profesor Madya Dr Mohamed Fadzil Che Din, Timbalan Naib Canselor Universiti Pertahanan Nasional, dijangka menyemarakkan minat.

Persidangan itu diharap menghasilkan cadangan mengenai cara untuk meningkatkan keupayaan wanita dalam keusahawanan untuk dikemukakan kepada pihak berkaitan untuk dipertimbangkan.

Advertisements
Posted in: Ekonomi, Sarawak, SCORE